A többezer éves azték "szenvics" és az igazi mexikói forró csokoládé

2012-07-17

sponsored links


Delia a karomnál fogva odavezetett a nõkhöz és kérte, segítsek nekik a különféle kosarakban lévõ porcelántálakat, kristálypoharakat, választékos evõeszközöket elõvenni. A nõk nem szóltak hozzám, sem egymáshoz. Csak gyönyörködve sóhajtottak, amiket Mariano Aureliano leemelte a felszolgálótálak tetejét; amikben tamalék, enchiládák, erõs chiliragu és kézzel készített tortillák voltak. Nem lisztbõl készült tortillák - ahogy ez Észak-Mexikóban szokás volt, és amiért nem lelkesedtem különösen - hanem kukorica tortillák.
Delia odanyújtott egy tálat nekem, amin mindenbõl volt egy kicsi. Olyan mohón ettem, hogy mindenkit megelõzve fejeztem be az evést.  Ez volt a legfinomabb étel, amit valaha ettem - áradoztam, reménykedve, hátha kapok még, de senki sem kínált meg. 

 * * *
 
A konyhában, melyet az ebédlõtõl egy keskeny folyosó és egy boltozatos elõszoba választott el, egy fél kanna champurradót és egy tálon letakart édes tamalét találtam. Túlságosan éhes voltam ahhoz, hogy felmelegítsem. Kitöltöttem magamnak egy bögrényi sûrû csokoládét, és kibontottam a kukoricahéjba csomagolt három ...

Folytats a blogon ... szellemafazekban.blogspot.com/2012/07...

sponsored links

Keres?s